Hamlappen braden - Vlees bereiden

4.3/5 - (10 stemmen)

Vleesbereiden sponsor

Bereidingswijze:

Braden 15 minuten in ruim boter

Smaaksuggestie:

zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder

Hamlappen braden

Hamlappen komen van de achterham (spierstuk, dikke lende) en zijn de meest malse varkenslappen. Je kunt ze gebruiken als gebraden hamlapjes voor bij de maaltijd, maar ook als satévlees of poulet.

Hamlappen kun je het beste braden in ruim boter en de deksel schuin op de pan. Zet het vuur iets lager als ze zijn aangebraden en voeg eventueel extra boter toe. Wil je dat ze echt uit elkaar vallen dan kun je iets water toevoegen en ze wat langer laten staan, maar varkenslapjes zijn daar beter voor geschikt.

Hamlappen braden of hamlapjes voor saté

Onderstaande hamslappen komen van de dikke lende en zijn beter te gebruiken voor saté als lapjes van het spierstuk.

Prijsniveau per kilo:

Laagste € 14
Hoogste € 18

Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.

Voedingswaarde:

Energie 121 kilocalorie
Vet: 3.6 gram
Ijzer: 0.8 milligram
Eiwit: 22.1 gram

Bekijk ook andere vleessoorten

Hollandse biefstuk

Riblappen

Ribeye

Sukadelappen

Ossenhaas

Klapstuk

Kalfsfricandeau

Kalfslappen

Kalfsstaartstuk

Kalfshaas

Kalfsschnitzel

Kalfsentrecote

Kophaas bakken

Varkensoester

Nasi of bami vlees

Speklappen

Varkensschnitzel

Hamlappen braden

Lamsboutlapjes

Lamshaasjes

Lamszadel

Lamskotelet

Lamsbout

Lamsrollade

Kerntemperatuur

Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de  juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.

Rundvlees rood

43 – 49 graden

Rundvlees medium

50 – 55 graden

Rundvlees rosé

56 – 65 graden

Rundvlees gaar

68 > graden

Kalfsvlees rosé

60 – 65 graden

Kalfsvlees gaar

68 > graden

Lamsvlees rosé

60 – 65 graden

Lamsvlees gaar

68 > graden

Varkensvlees rosé

60 – 65 graden

Varkensvlees gaar

68 > graden

Kip gaar

75 > graden

Kalkoen gaar

75 > graden

Youtube video over Hamlappen braden bereiden

Vlees bereiding adviezen over Hamlappen braden