Hamschijf - Vlees bereiden

Vleesbereiden sponsor

Bereidingswijze:

Koken ± 120-150 min.

Smaaksuggestie:

Zout

Hamschijf

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.

Hamschijf als bovenpoot

Op de foto ziet u een hamschijf als bovenpoot van de ham. Hamschijf kan ook gesneden worden van de schouder van het varkens. Dan zijn het soms ook plakken met meer vlees en een klein beetje.

Prijsniveau per kilo:

Laagste € 6
Hoogste € 12

Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.

Voedingswaarde:

Energie 198 kilocalorie
Vet: 13.2 gram
Ijzer: 0.7 milligram
Eiwit: 19.8 gram

Bekijk ook andere vleessoorten

Entrecote

Rosbief aan het stuk

Ossenhaas

Ossenstaart

Sukadelappen

Klapstuk

Kalfsschnitzel

Kalfsfricandeau

Kalfsstaartstuk

Kalfslappen

Kalfskotelet

Kalfszwezerik

Varkensschnitzel

Hamlappen braden

Varkenshaas

Varkensoester

Varkensfricandeau

Nasi of bami vlees

Lamskotelet

Lamsboutlapjes

Lamszadel

Lamshaasjes

Lamslapjes

Lamsrollade

Kerntemperatuur

Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de  juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.

Rundvlees rood

43 – 49 graden

Rundvlees medium

50 – 55 graden

Rundvlees rosé

56 – 65 graden

Rundvlees gaar

68 > graden

Kalfsvlees rosé

60 – 65 graden

Kalfsvlees gaar

68 > graden

Lamsvlees rosé

60 – 65 graden

Lamsvlees gaar

68 > graden

Varkensvlees rosé

60 – 65 graden

Varkensvlees gaar

68 > graden

Kip gaar

75 > graden

Kalkoen gaar

75 > graden

Youtube video over Hamschijf bereiden

Vlees bereiding adviezen over Hamschijf