Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.
Op de foto ziet u een hamschijf als bovenpoot van de ham. Hamschijf kan ook gesneden worden van de schouder van het varkens. Dan zijn het soms ook plakken met meer vlees en een klein beetje.
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden