Lamsbout is het achterste gedeelte van het lam. Het bevat alle lekkere delen in één stuk vlees. Bij rundvlees zou dat biefstuk, rosbief, en baklappen zijn. Omdat lamsvlees een stuk kleiner is heb je dus al deze lekkernijen in één stuk vlees. Het lekkerste is om het been in de bout te laten zitten tijdens de bereiding.
Als de lamsbout in de oven wordt gebraden, bedruip de bout dan regelmatig met het braadproduct. Zo voorkom je uitdroging van het vlees.
Voor echt lekker lamsvlees kunt u het beste bij de slager terecht. Hij weet precies wat voor lamsvlees er in het jaargetijde het lekkerste is. Als lamsvlees te oud is (leeftijd) wordt de smaak te sterk en is het niet meer lekker.
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden