Haaskarbonade - Vlees bereiden

Vleesbereiden sponsor

Bereidingswijze:

Bakken ± 6-8 minuten

Smaaksuggestie:

Zout, peper en eventueel paprikapoeder

Haaskarbonade bakken

Haaskarbonade is de meest magere karbonade soort. Een haaskarbonade is een filetlapje met been met het varkenshaasje er nog in. Eigenlijk dus een combinatie van twee luxe vleessoorten. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonade vanwege het varkenshaasje wat er nog inzit. Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.

Haaskarbonade bakken – 4 soorten karbonade

Karbonaden zijn er in vier soorten: hals-, schouder-, rib-, en haaskarnonade.

  • De hals- en schouderkarbonade worden in de volksmond “schouderkarbonade” genoemd.
  • De ribkarbonade met twee kleuren noemen we “tussenrib karbonade”.
  • Ribkarbonade met been worden ook wel kotelet genoemd.
  • Haaskarbonade zonder haas noemen we lendekarbonade (in de supermarkt worden deze vaak onterecht als ribkarbonade verkocht)

Haaskarbonade moeten vers worden afgesneden

De lekkerste karbonades koopt u bij de slager, die snijdt en hakt de karbonades nog met de hand. In vrijwel iedere supermarkt worden de karbonadestroken eerst aangevroren of bevroren om ze met een hakmachine kapot te slaan. (deze machine kijkt niet hoe de beentjes lopen, maar slaat alles kapot) U zult dan ook vaak zien dat bij het iets te gaar maken van deze karbonade u witte bolletjes op het vlees krijgt. Dit zijn de eiwitten die kapotgevroren zijn om de karbonade te hakken met een machine.

De lekkerste rib-, en haaskarbonade bakken

De lekkerste karbonade krijgt u als het ze net niet helemaal gaar zijn. Tuurlijk mogen ze niet rauw van binnen zijn, maar als ze te gaar zijn raken ze al het sap kwijt, en dat is juist het lekkerste van een goed gebakken karbonade. Succes, met dit heerlijke bijna vergeten stukje vlees!

Prijsniveau per kilo:

Laagste € 14
Hoogste € 20

Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.

Voedingswaarde:

Energie 151 kilocalorie
Vet: 6.7 gram
Ijzer: 0.3 milligram
Eiwit: 22.6 gram

Bekijk ook andere vleessoorten

Rosbief aan het stuk

Staartstuk Picanha

Sukadelappen

Riblappen

Ossenhaas

Lenderollade

Kalfsfricandeau

Kalfshaas

Kalfsrollade

Kalfskotelet

Kalfsstaartstuk

Kalfsschnitzel

Varkensoester

Hamlappen braden

Nasi of bami vlees

Schouderkarbonade

Hamschijf

Kophaas bakken

Lamsrollade

Lamshaasjes

Lamslapjes

Lamsboutlapjes

Lamsbout

Lamskotelet

Kerntemperatuur

Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de  juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.

Rundvlees rood

43 – 49 graden

Rundvlees medium

50 – 55 graden

Rundvlees rosé

56 – 65 graden

Rundvlees gaar

68 > graden

Kalfsvlees rosé

60 – 65 graden

Kalfsvlees gaar

68 > graden

Lamsvlees rosé

60 – 65 graden

Lamsvlees gaar

68 > graden

Varkensvlees rosé

60 – 65 graden

Varkensvlees gaar

68 > graden

Kip gaar

75 > graden

Kalkoen gaar

75 > graden

Youtube video over Haaskarbonade bereiden

Vlees bereiding adviezen over Haaskarbonade