Haal de biefstukjes altijd een uur van te voren uit de koelkast, zo kan de kern alvast op kamertemperatuur komen. Schroei het vlees snel dicht en houdt het vlees in beweging tijdens het bakken. Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk. Vaak ook van de zijlende (deze zijn nog lekkerder)
Meestal wordt aangeraden om zout pas na het bakken op de biefstuk te strooien. Nadeel hiervan is dat het zout niet kan intrekken in je vlees. Hierdoor krijg je een erg zoute buitenkant. Voor een betere smaak kun je zout dus het beste voor het bakken op de biefstuk strooien. Zout onttrekt vocht, dat is zeker waar, maar dan moet het daarvoor wel de kans krijgen.
Bestrooi het zout dus ca. 1 minuut voor het bakken en daarna de peper. Doe je eerst peper dan zul je zien dan het zout op de peper blijft liggen en weinig kans krijgt in te trekken. Echt vochtverlies door het zout krijg je pas als je het ruim van te voren op het vlees strooit. Dat is dus niet aan te raden.
De perfecte kogelbiefstuk bak je vooral door de pan goed te verhitten. Het beste is om een pan met een dikke bodem te nemen. Verhit 3/4 van de boter in de pan op hoog vuur. Als het schuim weg is, is de boter goed op temperatuur. Leg de biefstuk vervolgens in de pan en voeg hierna de rest van de boter toe.
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden