Varkenslappen - Vlees bereiden

4.8/5 - (6 stemmen)

Vleesbereiden sponsor

Bereidingswijze:

Smoren ± 40-60 minuten

Smaaksuggestie:

Zout, peper, nootmuskaat, piment, paprikapoeder

Varkenslapjes braden

Varkenslapjes worden gesneden van de varkensschouder en zijn goed te gebruiken als stooflapjes. Braad de varkenslap rustig aan met ruim boter en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Voeg wat water toe na het aanbraden (niet te koud). Door de deksel op de pan te laten krijg je een gesloten systeem waardoor het vocht zoveel mogelijk in de pan blijft.

De mooiste varkenslapjes

Onderstaande varkenslapjes zijn van het bloemstuk, het meest magere en mooiste gedeelte van de varkensschouder. Alle andere lapjes worden gesneden van de schoudermuis, sucade en schouderlap. Die zijn minder mooi, maar wel veel lekkerder!

Varkenslapjes zijn een beetje vergeten stukje vlees, neemt niet weg dat je er echt een feestmaaltijd van kunt maken. Ik noem bruin bier en ontbijtkoek.. Vul de rest zelf maar in. Eet smakelijk!

Prijsniveau per kilo:

Laagste € 10
Hoogste € 16

Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.

Voedingswaarde:

Energie 146 kilocalorie
Vet: 7 gram
Ijzer: 0.3 milligram
Eiwit: 20.8 gram

Bekijk ook andere vleessoorten

Staartstuk Picanha

Entrecote

Ossenstaart

Hacheevlees

Sukadelappen

Hollandse biefstuk

Kalfsstaartstuk

Kalfslappen

Kalfsentrecote

Kalfsschnitzel

Kalfsrollade

Kalfszwezerik

Schouderkarbonade

Varkensfricandeau

Varkensoester

Saucijzen braden

Speklappen

Varkensfiletlap

Lamsrollade

Lamskotelet

Lamshaasjes

Lamsbout

Lamsboutlapjes

Lamszadel

Kerntemperatuur

Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de  juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.

Rundvlees rood

43 – 49 graden

Rundvlees medium

50 – 55 graden

Rundvlees rosé

56 – 65 graden

Rundvlees gaar

68 > graden

Kalfsvlees rosé

60 – 65 graden

Kalfsvlees gaar

68 > graden

Lamsvlees rosé

60 – 65 graden

Lamsvlees gaar

68 > graden

Varkensvlees rosé

60 – 65 graden

Varkensvlees gaar

68 > graden

Kip gaar

75 > graden

Kalkoen gaar

75 > graden

Youtube video over Varkenslappen bereiden

Vlees bereiding adviezen over Varkenslappen