Klapstuk - Vlees bereiden

Vleesbereiden sponsor

Bereidingswijze:

Sudderen ca. 3 uur

Smaaksuggestie:

Zout, peper, laurier, kruidnagel, piment

Klapstuk bereiden

Klapstuk wordt meestal gegeten met hutspot. Het vlees wordt gesneden van de borst en is doorregen met kleine vetrandjes.

Hutspot met klapstuk, traditie met Leidens ontzet

In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 werden de Spaanse troepen gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. De Prins van Oranje had de dijken van Holland door gestoken, en de naderende Geuzenvloot dwongen de Spanjaarden hiertoe. De overlevering wil dat de terugtrekking zo overhaast ging, dat er in het verlaten kamp nog klaargemaakte maaltijden gevonden werden. Deze werden door de uitgehongerde Leidse bevolking gretig soldaat gemaakt. De gevonden maaltijden bestonden uit fijngestampte wortelen, uien en pastinaken: hutspot. In de loop der jaren is de pastinaak vervangen door de welbekende aardappel, die in 1574 nog maar kort geïntroduceerd en grotendeels onbekend was in Europa.

Prijsniveau per kilo:

Laagste € 10
Hoogste € 20

Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.

Voedingswaarde:

Energie 166 kilocalorie
Vet: 9.4 gram
Ijzer: 2.5 milligram
Eiwit: 20.4 gram

Bekijk ook andere vleessoorten

Staartstuk Picanha

Baklap

Lenderollade

Riblappen

Kogelbiefstuk

Ossenhaas

Kalfskotelet

Kalfsschnitzel

Kalfsfricandeau

Kalfsstaartstuk

Kalfslappen

Kalfsrollade

Varkensoester

Varkenslappen

Varkensfilet

Varkensfricandeau

Varkensschnitzel

Hamlappen braden

Lamsbout

Lamslapjes

Lamskotelet

Lamsboutlapjes

Lamszadel

Lamshaasjes

Kerntemperatuur

Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de  juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.

Rundvlees rood

43 – 49 graden

Rundvlees medium

50 – 55 graden

Rundvlees rosé

56 – 65 graden

Rundvlees gaar

68 > graden

Kalfsvlees rosé

60 – 65 graden

Kalfsvlees gaar

68 > graden

Lamsvlees rosé

60 – 65 graden

Lamsvlees gaar

68 > graden

Varkensvlees rosé

60 – 65 graden

Varkensvlees gaar

68 > graden

Kip gaar

75 > graden

Kalkoen gaar

75 > graden

Youtube video over Klapstuk bereiden

Vlees bereiding adviezen over Klapstuk