Riblappen - Vlees bereiden

Vleesbereiden sponsor

Bereidingswijze:

Sudderen ca. 3 uur

Smaaksuggestie:

Zout, peper, rode wijn, azijn, laurier, ui en tomaat.

Riblappen braden

Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht. Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat.

4 soorten riblappen

Riblappen zijn er in verschillende soorten, hals, onderrib, dikke rib en fijne rib. Dit is ook de volgorde in fijnheid van de structuur. Zo is de hals echt suddervlees en zit de fijne rib (op de foto) tegen de entrecote aan en kun je deze zelfs om-en-om bakken. (hier wordt ook de ribeye van gesneden)

Tip: Bij veel slagers zie je tegenwoordig onderstaande riblappen in de toonbank liggen, probeer ze eens te bakken als een rib-eye. Veel goedkoper en bijna net zo lekker..

Prijsniveau per kilo:

Laagste € 18
Hoogste € 26

Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.

Voedingswaarde:

Energie 171 kilocalorie
Vet: 9.7 gram
Ijzer: 2.5 milligram
Eiwit: 20.8 gram

Bekijk ook andere vleessoorten

Ribeye

Staartstuk Picanha

Rosbief aan het stuk

Kogelbiefstuk

Hacheevlees

Klapstuk

Kalfshaas

Kalfsentrecote

Kalfsrollade

Kalfsschnitzel

Kalfszwezerik

Kalfsstaartstuk

Varkenslappen

Ribkarbonade

Schouderkarbonade

Varkensschnitzel

Halskarbonade bakken

Kophaas bakken

Lamshaasjes

Lamszadel

Lamslapjes

Lamsbout

Lamsboutlapjes

Lamskotelet

Kerntemperatuur

Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de  juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.

Rundvlees rood

43 – 49 graden

Rundvlees medium

50 – 55 graden

Rundvlees rosé

56 – 65 graden

Rundvlees gaar

68 > graden

Kalfsvlees rosé

60 – 65 graden

Kalfsvlees gaar

68 > graden

Lamsvlees rosé

60 – 65 graden

Lamsvlees gaar

68 > graden

Varkensvlees rosé

60 – 65 graden

Varkensvlees gaar

68 > graden

Kip gaar

75 > graden

Kalkoen gaar

75 > graden

Youtube video over Riblappen bereiden

Vlees bereiding adviezen over Riblappen