Speklappen zijn afkomstig van het buik van het varken. Het is de meest magerste speksoort. Speklapjes kun je het beste kort en op hoog vuur in de boter bakken, dan worden ze lekker knapperig.
Speklappen kun je ook uitstekend in de olie bakken, ze worden dan heerlijk knapperig.
Kruid de speklapjes met zout en peper, snij de lapjes in stukjes van ca. 3 centimeter. Maak een beslag van bloem met bier en maak hier een mooi egaal papje van. Neem ruim olie in een hoge pan (zonnebloemolie is prima) en haal de speklapjes door het beslag en bak ze in de olie mooi goudbruin. (ca. 10 tot 15 minuten) Bestrooi de speklapjes als ze klaar zijn met grillkruiden. Zeker weten dat zelf kinderen nu speklapjes eten.
Prijs is afhankelijk van vleessoort en kwaliteit.
Met grote stukken vlees is het raadzaam een kernthermometer te gebruiken, hierdoor weet je precies wanneer de juiste gaarheid is bereikt. Vlees is gaar op een kern van 68 graden. Een groot luxe stuk vlees is het lekkerste als het er tegen aan zit, dus net niet helemaal gaar. Dan blijven er nog genoeg sappen in het vlees.
Rundvlees rood
43 – 49 graden
Rundvlees medium
50 – 55 graden
Rundvlees rosé
56 – 65 graden
Rundvlees gaar
68 > graden
Kalfsvlees rosé
60 – 65 graden
Kalfsvlees gaar
68 > graden
Lamsvlees rosé
60 – 65 graden
Lamsvlees gaar
68 > graden
Varkensvlees rosé
60 – 65 graden
Varkensvlees gaar
68 > graden
Kip gaar
75 > graden
Kalkoen gaar
75 > graden